See you on YouTube See you on SlideShare See you on LinkedIn See you on Twitter See you on FaceBook Subscribe

MyTomorrow: toegang tot veelbelovende medicijnen?

geschreven door Tony Bosma

0 reacties

In lezingen over de Zorg heb ik dit voorbeeld vaker besproken maar nog niet op Extend Limits. My Tomorrows is een voorbeeld van Power to the People en Transparantie. Tenminste zo lijkt het.

31 Aug 2014 - 4:18, 143x gelezen  |  0 reacties  |  

Acht oprichters, acht verhalen. Verhalen van een vader, een moeder of een vriend die tegen een dodelijke of slopende ziekte vocht. Sommige dierbaren overleefden het, anderen niet. Sommigen hadden versnelde toegang tot veelbelovende medicijnen die nog niet geregistreerd waren, anderen niet. Waarom? Door goede connecties? Vastberadenheid? Geluk? Deze persoonlijke verhalen inspireerden de oprichters om de handen ineen te slaan en myTomorrows op te richtten. Iedereen zou in staat moeten zijn te kiezen voor versnelde toegang tot veelbelovende medicijnen die zijn of haar situatie zou kunnen verbeteren.

Bovenstaande tekst is afkomstig van de MyTomorrows website. Het geeft de achtergrond van het initiatief aan. Het uitgangspunt is dus om mensen toegang te bieden tot medicijnen die zich nog met name in de studiefase bevinden. De werking is dus nog niet helemaal bekend. Zoals aangegeven is het interesant hoe het initiatief de bestaande procedures rondom medicijnen lijkt te doorbreken. Achter het initiatief zitten vier mensen: twee artsen en twee wetenschappers. De organisatie heeft officieel toestemming van het ministerie van Volksgezondheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Een patiënt kan samen met de arts intekenen op een medicijn, dat ze vervolgens wel zelf moeten betalen. MyTomorrows wil op deze manier de keuze vrijheid en mogelijkheden voor patienten vergroten. Daarnaast willen ze het proces dat doorlopen wordt voordat een medicijn op de markt komt versnellen.

Er zijn veel kritische geluiden rondom het initiatief. Vooral lees over het gevaar is dat uitbehandelde patienten valse hoop kunnen krijgen door dit initiatief. Ook het business model wordt in twijfel getrokken. Ik vond op de website Kanker-actueel een uitgebreid betoog over MyTomorrows. Het businessmodel is als volgt: Voor het regelwerk betaalt de patiënt aan myTomorrows een ‘kostendekkend bedrag’, maar als het geneesmiddel eenmaal op de markt is, krijgt het platform ‘een kleine royalty van de medicijnontwikkelaar’, aldus de website. Het platform heeft daarmee een financieel belang bij het snel op de markt brengen van de nieuwe geneesmiddelen. Vink: ‘Het gaat om 1 tot 5 procent van de winst zolang het bedrijf nog het alleenrecht heeft op de exploitatie van het geneesmiddel. De bedrijven die immunotherapie ontwikkelen, zijn klein en kunnen het zich niet veroorloven om voor registratie veel te investeren. Ter compensatie laten we ze een stukje van de winst afstaan." (via MyTomorrows). MyTomorrows geeft aan dat een goed businessmodel hen vooral onafhankelijk maakt van andere partijen.

Ongeacht de voors- en tegens van het initiatief is het wel goed om te zien hoe een 'nieuw' initiatief probeert te ageren tegen bestaande regels en procedures. Dit roept altijd veel weerstand op. En mijn motto is: zonder weerstand ben je niets fundamenteels aan het veranderen. Ik waardeer uiteraard ook de zeer kritische houding van diegene die 'ertegen' zijn. Ook die houding mogen we nooit verliezen. Onzeker is wat de toekomst is van Mytomorrow. Uiteraard hoop ik dat ik kan uitgaan van de juiste intenties van dit initiatief. Mijn voordeel van de twijfel hebben ze. Dat is ook hun enige bestaansrecht want in de nieuwe transparante wereld is het anders snel gedaan met MyTomorrows.

We houden ze in de gaten!

Meer informatie: MyTomorrows

 

 Gerelateerde artikelen
  • Daniel Kraft: trends in de zorg (26-08-2013, 1972x gelezen) Lees meer
  • De radicale toekomst van de Zorg (19-07-2010, 2141x gelezen) Lees meer
  • De toekomst van zorg en medicijnen (30-11-2009, 2905x gelezen) Lees meer
  • Eric Topol: de revolutie richting pro-actieve zorg (29-07-2010, 2989x gelezen) Lees meer
  • Scanadu scout: een revolutie in zorg (23-05-2013, 1464x gelezen) Lees meer
  • Toegankelijke zorg door technologie (17-10-2011, 2174x gelezen) Lees meer
  • Print je eigen medicijnen (14-02-2013, 1104x gelezen) Lees meer
  • Intelligente medicijnen steeds dichterbij (07-12-2010, 5431x gelezen) Lees meer
  • Medicijn - sensor stuurt data naar arts (13-08-2012, 1129x gelezen) Lees meer
  • Medicijnen innemen via ultrasoon geluid (24-09-2012, 1427x gelezen) Lees meer

Share

Google translate
Trendspiratie

Gerelateerde trend(s)

Power to the people

‘Macht’ is in de geschiedenis verschoven van geloof (de kerk) naar overheden naar uiteindelijk grote ondernemingen. De huidige transitie brengt met zich mee dat ‘macht’ terecht komt bij (ad-hoc) en online communities. Het is de transitie naar een tijdperk waarin organisaties niet meer leidend zijn, maar volgend worden aan hun markt. Het is het individu 'in control'. Lees meer

Populaire artikelen
foto van Tien voorspellingen voor 2025
Het Amerikaanse Thomson Reuters publiceerde vorige week haar 10 voorspellingen voor 2025. Wat er over 11 jaar allemaal is bereikt volgens de multinational? Van het terugdringen van dementie tot plastic waar geen olie meer voor wordt gebruikt. Een mooi tijdsdocument over hoe we nu naar de toekomst kijken.
foto van Noorwegen geldloos in 2020?
Zou het kunnen, een land dat zonder geld kan bestaan? In Noorwegen zou dat kunnen. Volgens een Noors financieel instituut moet het mogelijk zijn om vanaf 2020 een geldloze maatschappij te hebben. Maar kan dat eigenlijk wel?
foto van De toekomst van wapens
De militaire industrie is een belangrijke industrie voor de ontwikkeling van nieuwe technologie. Maar het is ook vaak angstaanjagend om te zien hoe ver we al zijn op het gebied van wapens.
foto van Predictive Maintenance: gericht onderhoud door big data
Een onderdeel van een machine vervangen vlak voordat het kapot gaat. Door slim gebruik te maken van big data gebeurt dit steeds vaker. Als je kunt voorspellen wanneer iets fout kan gaan, dan zijn je onderhoudskosten dus een stuk lager. Predictive maintenance zoals het wordt genoemd, wint steeds meer terrein.
foto van Real Time sportdata in de NFL
De NFL gaat footballspelers uitrusten met een sensor, zodat tijdens een wedstrijd allerlei data real time kan worden weergegeven. De trend van Quantified Self, het zoveel mogelijk verzamelen van data over het individu, wordt steeds meer verlegd naar de sport. Je zou het bijna Quantified Sport kunnen noemen.
Extend Limits