See you on YouTube See you on SlideShare See you on LinkedIn See you on Twitter See you on FaceBook Subscribe

Herschrijfbaar papier

geschreven door Marco Leeuwerink

0 reacties

Papier dat je na een tijdje opnieuw kan beschrijven of bedrukken. Geen utopie, maar de uitvinding van Amerikaanse onderzoekers. Kunnen we dan eindelijk starten met een vorm van papierloos kantoor?

27 Jan 2015 - 10:12, 65x gelezen  |  0 reacties  |  Innovatie

Zelf gebruik ik zo min mogelijk papier tijdens het werk. Toch print ik regelmatig een paar velletjes uit, die ik gebruik voor besprekingen. Meestal gebruik ik ze niet eens, het is vaak meer zekerheid of achtervang dan pure noodzaak. Het is dan ook niet zo gek dat we met zijn allen nog steeds (te)veel papier gebruiken, ondanks tablets, laptops en smartphones. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uit een onderzoek van een paar jaar terug bleek dat we per persoon in Nederland ruim vijf bomen per jaar gebruiken. Schrikbarend aantal, want stel dat er 1 miljard werkenden in de wereld zijn. Daar kunnen we geen bomen tegenaan planten.

Des te blijer word ik van de uitvinding die wetenschappers van de Universiteit van California hebben gedaan. Ze noemen het zelf 'rewritable paper', al is het niet echt papier, maar een soort folie. In tegenstelling tot normaal papier verdwijnt dit rewritable paper niet in de recycle-ton, maar kan het opnieuw worden gebruikt. De tekst wordt op de folie gezet via ultraviolet licht en verdwijnt vanzelf na 3 tot 5 dagen. Het kan ook worden gewist door het te verwarmen. Het bijzondere is dat er ook geen inkt wordt gebruikt, dus er wordt niet alleen bespaard op papier. Ook is er minder inkt nodig. Daarmee wordt het interessant voor commercieel gebruik. Als het papier wordt doorontwikkeld, dan kunnen we echt stappen maken naar een papierloos kantoor. Gunstig vanwege verminderd energieverbruik, minder bomenkap en inktgebruik.Gerelateerde artikelen
  • Roadtrain: milieuvriendelijk en efficient (20-01-2011, 1935x gelezen) Lees meer
  • Toekomsige gevaren voor het milieu (05-04-2008, 2368x gelezen) Lees meer
  • Nokia Remade, de milieuvriendelijke mobiel (14-02-2008, 3001x gelezen) Lees meer
  • De toekomst van papier = herbruikbaar (14-02-2009, 2878x gelezen) Lees meer
  • Zal digitaal papier doorbreken? (26-11-2007, 4210x gelezen) Lees meer

Share

Google translate
Trendspiratie

Gerelateerde trend(s)

Duurzaamheid als overlevingskit

Duurzaamheid is jarenlang als marketingmiddel gezien. Maar duurzaamheid gaat verder. Duurzaamheid moet in het DNA van de gehele organisaties zitten. Duurzaamheid is geen trend meer maar een randvoorwaarde voor toekomstig succes en maatschappelijke acceptatie. Lees meer

Populaire artikelen
foto van Zelfrijdende auto’s worden ingehaald door vliegende auto’s!
We horen veel over ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s. Maar weet je dat de vliegende auto al in 2015 op de markt komt?
foto van K5 de beveiligingsrobot
Je bedrijf beveiligen tegen ongenode gasten? Dat kan binnenkort ook met de beveiligingsrobotten van Knightscope. Ze beweren zelfs dat deze robots op termijn ook politie-taken kunnen overnemen. Zou het daarmee de eerste versie van Robo-cop zijn?
foto van Onze consumptiepatronen: niet normaal
We horen er veel over en eigenlijk ook weer heel weinig. Tenminste in de traditionele kanalen eigenlijk helemaal niets. We consumeren ons de toekomst in want dat is waar het allemaal om draait: koopkracht, oneindige keuze maar wel met een MVO sausje om ons geweten te sussen.
foto van Interactie klant en organisatie te tijdrovend
Een zeer indrukwekkende commercial van DialDirect verzekeringen. Het gaat over een jongetje die zijn moeder helpt met allerlei klussen in huis. De reden hiervoor zal ik niet verklappen maar is mooi en een eye opener.
foto van Zo pakken Facebook en Microsoft nog meer marktaandeel van de telco’s.
Facebook nam deze week een softwarebedrijf over dat gespecialiseerd is in spraakherkenning. Wat gebeurt er als spraakherkenning in Whatsapp en Facebook wordt geïntegreerd?
Extend Limits