See you on YouTube See you on SlideShare See you on LinkedIn See you on Twitter See you on FaceBook Subscribe

Electroceuticals: de toekomst van geneeskunde

geschreven door Marco Leeuwerink

0 reacties

Medische implantaten worden in de toekomst nog belangrijker dan ze nu al zijn. De belangrijkste uitdaging daarbij: energie. Onderzoekers van Stanford University hebben een manier gevonden om de implantaten op te laden, als het ware door de huid heen. Deze electroceuticals, zoals ze worden genoemd, zijn de volgende ontwikkeling in medische technologie.

30 Jul 2014 - 10:35, 189x gelezen  |  0 reacties  |  Innovatie

Als we naar de huidige technologie in ons leven kijken, dan is het belangrijkste gebrek niet de techniek of de toepassingen ervan, maar de energie-toevoer. Smartphones zijn klein en zitten boordevol slimme technologie, maar bij intensief gebruik zijn de batterijen binnen een paar uur leeg. Veel technologische toepassingen kampen met dit probleem. De batterij is vormt meestal het grootste gedeelte van het apparaat. Wie daarvoor een oplossing vindt, helpt iedereen een stap verder. Om die reden is de uitvinding van Stanford University belangrijk.

Wetenschappers van die universiteit vonden de electroceuticals uit. Dit zijn medische implantaten, zoals pacemakers, die kunnen worden opgeladen door de huid heen. Het gevolg: implantaten kunnen zonder relatief grote batterijen worden uitgevoerd. Implantaten kunnen dus een stuk kleiner; hulpmiddelen ter grootte van een rijstkorrel kunnen al voldoende zijn. En dat zal de mogelijkheden van geneeskunde alleen maar vergroten. Het wachten is op implantaten die zelfvoorzienend qua energie zijn. De eerste hoorapparaten die gebruik maken van de energie in je oor zijn er al.Gerelateerde artikelen
  • De maan: toekomstige energiebron? (11-12-2013, 1498x gelezen) Lees meer
  • De oceanen als eeuwige energiebron (17-05-2013, 1373x gelezen) Lees meer
  • De toekomst van energie en nanotechnologie (30-05-2008, 2038x gelezen) Lees meer
  • Energiebron voor wearable devices zit… in je oor (12-11-2012, 1180x gelezen) Lees meer
  • Batterij die 30 jaar meegaat…zonder opladen (27-10-2007, 5225x gelezen) Lees meer
  • Flexibele batterij: niet meer opladen (04-04-2007, 1413x gelezen) Lees meer
  • Warmte batterij (27-10-2010, 2881x gelezen) Lees meer
  • Suncat batterij, oplaadbaar door zonlicht (05-03-2009, 2554x gelezen) Lees meer

Share

Google translate
Trendspiratie

Gerelateerde trend(s)

Humanisering technologie

Technologie is een 'jong begrip'. De 'onvolwassenheid' van technologische ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat de mens zich moest aanpassen aan de techniek. De trend 'humanisering technologie' houdt in dat technologie zich in toenemende mate aanpast aan de menselijke eigenschappen in plaats van andersom. Lees meer

Populaire artikelen
foto van Samenwerking essentieel voor snelle innovatie
Young professionals vragen om een sterke verbetering in de samenwerking tussen overheid, universiteiten en bedrijfsleven voor het versnellen van innovatie. Zij pleiten voor meer investeringen in de relatie tussen universiteiten, kennisinstituten en bedrijfsleven.
foto van Digitaliseer je geheugen
Op het aanstaande Lowlands festival kun je je opgedane ervaringen digitaliseren. Via een armbandje met RFID chips kun je alles vastleggen voor later gebruik. Een soort extern geheugen, dus.
foto van Internet en geduld
Aandacht en geduld het zijn aloude begrippen maar lijken tegenwoordig steeds meer onder druk te komen staan. Nieuwe media biedt ons informatie en vermaak binnen een muisklik en voordat we het weten zijn we alweer ergens anders naar aan het kijken. Maar kijken we wel nog echt en nemen we nog wel de tijd hiervoor. Verveeld zijn we sneller dan ooit.
foto van Respect Network, jouw online privacy = veilig
Al eerder schreven we over The Respect Network en onder andere Citizen Me. Twee initiatieven die in het gat springen van onze toenemende behoefte aan online privacy. Het tijdperk van encryptie en controle op eigen data komt op.
foto van De persoonlijke data die van jou is
We zijn verworden tot data slaven en dat allemaal onder de noemer van technologische vooruitgang? Iedereen creƫert enorme hoeveelheden waardevolle en persoonlijke data voor organisaties maar kan daar zelf nog weinig mee. Maar dit gaat veranderen?
Extend Limits