See you on YouTube See you on SlideShare See you on LinkedIn See you on Twitter See you on FaceBook Subscribe

Iedereen een eigen bos?

geschreven door Marco Leeuwerink

0 reacties

Een bos voor iedereen, snel te realiseren en gezond. Het klinkt als een ver-van-mijn-bedshow show, maar zoals wel vaker bij TED-speeches is het eigenlijk nog niet eens zo'n gek idee. En het kan een stuk korter duren dan je zou denken.

16 Sep 2014 - 11:05, 133x gelezen  |  0 reacties  |  Maatschappij en samenleving

Om een bos aan te leggen heb je grofweg een eeuw nodig. Je plant de bomen, en dan duurt het ruim 100 jaar voordat je een fatsoenlijk bos hebt gecreëerd. Maar wat als je dat bos in 10 jaar kan maken? Zullen dan meer bossen worden aangelegd, goed voor de balans op onze Aarde? In onderstaande TED-video legt Shubhendu Sharma uit dat we allemaal met een beetje geduld zelf een bos kunnen maken. Sharma is een voormalige industrieel ontwerper van Toyota en heeft zichzelf tot doel gesteld om dingen sneller te laten groeien. In dit geval een bos.

Sharma paste de kennis die hij had om software te schrijven of auto's te maken toe op het ontwikkelen van zijn eigen bos. Dat zorgde niet alleen voor een beter uitzicht, maar ook meer dieren, voedsel (oa vruchten) en biodiversiteit in zijn tuin. Hij noemt zijn werkwijze de Afforestt Model, ofwel gestandaardiseerd ontwikkelen van een bos via het Toyota-management model. Vervang de auto door de boom, simpel gezegd. Het klinkt bijna letterlijk tegen-natuurlijk, maar het lijkt wel te werken. Toch is dat het niet. Hij maakt gebruik van lokale bio-brandstof, betrekt lokale schoolkinderen bij het planten en ontwikkelen en deelt zijn kennis via een platform. En dat werkt aanstekelijk, wie wil er nu niet een eigen bos?

Industriële natuur?

Hopelijk blijft dit niet bij dit voorbeeld, waarbij industriële modellen worden toegepast om klimaatvriendelijk de natuur te ontwikkelen. Met andere woorden, niet de kennis gebruiken om rijk worden, maar om je omgeving gezonder en gelukkiger te maken.Gerelateerde artikelen
  • Fruitbos voor gratis fruit (05-06-2013, 813x gelezen) Lees meer
  • Verticaal bos midden in Milaan (30-10-2013, 1654x gelezen) Lees meer
  • Biomimicry, natuur heeft de oplossing (31-05-2010, 4032x gelezen) Lees meer
  • Natuur in de toekomst alleen in natuurtuinen? (31-07-2012, 685x gelezen) Lees meer
  • Insecten als natuurlijk bestrijdingsmiddel (03-08-2012, 833x gelezen) Lees meer
  • Metamorphosis: natuur ‘meets’ mens (10-06-2010, 1421x gelezen) Lees meer
  • Natuur mist jou (09-08-2011, 1628x gelezen) Lees meer
  • Natuurlijk licht via lichtgevende planten (30-04-2013, 1737x gelezen) Lees meer

Share

Google translate
Trendspiratie

Gerelateerde trend(s)

Contra digitaal

Contra digitaal houdt in dat mensen zich afkeren tegen de vergaande digitalisering van de maatschappij. Het is een duidelijke tegentrend ten opzichte van onder andere de diginormalisering trend. Lees meer

Duurzaamheid als overlevingskit

Duurzaamheid is jarenlang als marketingmiddel gezien. Maar duurzaamheid gaat verder. Duurzaamheid moet in het DNA van de gehele organisaties zitten. Duurzaamheid is geen trend meer maar een randvoorwaarde voor toekomstig succes en maatschappelijke acceptatie. Lees meer

Populaire artikelen
foto van TrendRede 2015: De schoonheid van ons perspectief
“When patterns are broken new worlds emerge. De TrendRede 2015 komt eraan en Tony Bosma doet een voorzet.
foto van TrendRede 2015 in 3 trends
Economie in tussenfase naar nieuw systeem, wederopbouw van betekenis en verwerpen van de standaard staan centraal in 2015
foto van KPN maakt documentaire Digital Life
KPN heeft IJsbrand van Veelen (documentairemaker) de opdracht te geven om de vergaande digitalisering van ons fysieke leven in beeld te brengen. Hij keek naar het heden maar ook de mogelijke toekomst.
foto van Controle over je eigen data
Het lijkt zo normaal. Je hebt zelf controle over je persoonlijke gegevens, waar ze maar staan. Toch is het niet zo. Elke Nederlander staat in meer dan 1000 bestanden. Er komen steeds meer bedrijven die daar op inspelen. Tegen een (kleine) vergoeding krijg je controle over je data. Het Nederlandse Qiy is één van die bedrijven.
foto van Stel je voor: Street view met geluid
Google Street view biedt ons de mogelijkheid om de wereld virtueel te verkennen. Prachtige gebieden kunnen we vanachter de computer bekijken. Prachtig...maar er mist iets.
Extend Limits